ENGLISH
     

bAşınma

 

 

Ansiklopedik tanımlamalara göre, temas içinde olan maddelerin sürtünme etkisiyle oluşan malzeme ve kütle kaybı aşınma olarak adlandırılır. Aşınma makinalara ve yüzeylere zarar verir. Makina yüzeylerinde ve metal sert yüzeylerinde aşınma sonucunda değişiklikler meydana gelir.

Malzemelerin aşınma sebeplerini ve mekanizmalarını doğru bir şekilde anlayabilmek için aşınma olayına etkiyen ana faktörleri, yani aşınan malzemeyi, aşındırıcı malzemeyi, yağlama durumunu, izafi hareketi ve yük durumunu bilmek gerekir. Bu faktörler bilindiği takdirde aşınmaya çözüm bulunabilir.

Başlıca aşınma mekanizmaları; adhezyon (yapışma), abrazyon, yorulma (pitting), korozyon, delaminasyon (kavkıma), kavitasyon aşınmalarıdır.

Adhezyon aşınması Yapışma, ovalanma ve kavrama olarak da bilinen adhezyon aşınması, birbirine temas eden cisimlerin temas yüzeylerinin, bir normal kuvvet etkisi altında izafi hareket yapmaları sırasında görülen, cisimlerin gerçek temas yüzeylerinin yüzey pürüzlüğü sebebiyle aslında çok çok küçük olduğundan, bu noktalardaki gerilmeler çok küçük yük durumlarında dahi akma gerilmesi sınırına erişirler ve akarak plastik deformasyona uğrarlar ve cisimler birbirine mikro kaynaklar ile bağlanırlar. Bu sırada iki cisim arasında devam eden izafi hareket sebebiyle kaynak bağı kopar. Bu kopma sonucu diğer cisme göre yumuşak olan malzemeden imal edilmiş cismin yüzeyinde boşluklar oluşur, diğer yüzeydeyse çıkıntılar meydana gelir ve iki yüzey arasına adhezif parçacıklar dökülür.

Abrazyon aşınması, birbirine göre izafi hareket yapan iki cisim arasına çevre etkisiyle yabancı sert parçacıkların girmesi ve bu parçacıkların yumuşak yüzeye gömülerek sert yüzeyden sanki eğelercesine veya zımparalarcasına malzeme kaldırmasıyla kendini gösteren bir aşınma türüdür. Sert parçacıklar gömüldükleri yüzeyde de tahribat yaparlar ve yüzeyi hareket yönünde çizerler. Makine elemanlarının yüzeyleri ısıl işlem ile sertleştirilerek bu tür aşınmaya karşı önlem alınmaya çalışılır.

Erozyon, bir yüzeye hızla püskürtülen katı parçacıklarının, sıvı veya gaz jetlerinin o yüzeyi aşındırarak kütle kaybetmesine yol açmasıdır. Toprak erozyonu sıvılar (sel veya yağmur suları) tarafından neden olunan bir çeşit erozyon örneğidir. Çöl ortamlarında rüzgar tarafından savrulan kum taneciklerinin araçları, yapıları ve makineleri aşındırdıkları görülür. Bu da katı taneciklerinin ve gazların yaptığı erozyona örnektir.

Korozyon, kimyasal maddelerin (katı, sıvı veya gaz) katı nesnelerin yüzeyleriyle kimyasal etkileşim sonucu kütle yitirmesine neden olmasıdır. Paslanma ve eriyip yok olma bunun örnekleri olarak gösterilebilir.

Delaminasyon (Kavkıma) Bir nesnenin başka bir nesne üzerine uyguladığı yükün yüzey altında oluşturduğu gerilmeler o nesnenin gerilme direncinin üzerine çıkarak yüzey altında çatlaklar oluşturular. Bu çatlaklar yüzey altında ilerleyip yüzeye ulaştıklarında yüzey parçacıklar kavkıma görünümünde serbest kalırlar. Bu aşınma yöntemi "delaminasyon" (Kavkıma) olarak bilinir.

Yüzeysel yorgunluk Katı malzemeler etkisi altında bulundukları gerilmelerin sürekli olarak peryodik bir şekilde artıp azalması sonucu olağan gerilme dirençlerinden daha az bir gerilme ortamında dahi zayıflayıp parçalanmaya başlayabilirler. Bu aşınma yöntemine "yüzeysel yorgunluk" denir.

Mates ürünlerinden Spherotene metal aşınmalarınıza tam çözüm sunmaktadır. Sert yüzey kaplamada, metal aşınmasına karşı yüksek direnç sağlayan benzersiz küre biçimli dökme tungsten karbürleri ile uygulama konusunda bilgi almak için bu linki kullanabilirsiniz.

Metal aşınmalarınıza karşı Technopowders, toz kaplama olarak kullanıldığı gibi, Technodur ve Technosphere kaynak uygulamasından önce kullanılarak, sert dolgu yapılan yüzeylerde aşınmaya karşı daha fazla direnç kazandırır.

Mates olarak aşınmaya karşı sizi koruyoruz! Aşağıdaki uygulama alanlarında seçim yaparak, gerçekleştirdiğimiz çalışmaların detaylarına ulaşabilirsiniz.

UYGULAMA ALANLARI

SONDAJ AŞINMA
MADENCİLİK AŞINMA
TÜNEL SANAYİ
TARAMA SANAYİ
İNŞAAT SANAYİ
DÖKÜM SANAYİ
ALÜMİNYUM AŞINMA
DEMİR VE ÇELİK SAN.
KAĞIT AŞINMA
GIDA AŞINMA
SERAMİK AŞINMA
ÇİMENTO AŞINMA
FAN BLADES
ATIK GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİ

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilgi Merkezi ana sayfasına dön

 

 
     
E-Mail | Site Haritası
Mates Makina Tesisat Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Tüm Hakları Saklıdır.
Tel: 0.212.2065212 - Faks: 0.212.2065211 - [email protected]